Familie opstelling

Bij een familieopstelling ga je in een ruimte je familie verbeelden. Dit doe je in groepsverband met andere deelnemers (maximaal 4 personen). Daarnaast zijn er professionele representanten aanwezig die de rol van jouw familieleden op zich nemen. Jessica Apon begeleidt het proces door vragen te stellen aan jou en de representanten. Elke deelnemer komt aan bod.

Voor je ogen zie je het familiesysteem. Dit wordt door jou en de representanten weerspiegeld. Je ziet jouw plek in het systeem en je verhouding tot andere familieleden. Je merkt waar het familiesysteem uit balans is en wat dit met jou doet. In de opstelling word je uitgenodigd om de balans te herstellen.

Nieuw licht

De familieopstelling werpt nieuw licht op wat er speelde en/of speelt in je familie. Je krijgt inzichten die je helpen om verder te komen. De opstelling is een krachtig therapeutisch middel, omdat je niet alleen denkt over je situatie, maar deze ook ervaart en doorvoelt.

Groep

De familieopstelling vindt plaats in een groep. Je kunt zelf ook fungeren als representant in de opstelling voor iemand anders. Ook dit heeft therapeutische waarde. Als representant leer je vrijwel altijd iets wat behulpzaam is in je eigen proces.

Voorbeeld familieopstelling

Een man heeft last van oncontroleerbare woedeaanvallen. Hij heeft het gevoel dat niemand hem ziet en dat hij ongelofelijk hard moet werken om zich staande te houden. Toch is er volgens hem niets aantoonbaars gebeurd dat dit kan verklaren.

Uit de familieopstelling blijkt dat er trauma is bij moeder, waardoor vader zich op haar heeft gericht. Beiden hadden weinig aandacht voor de opgroeiende zoon, die zich als kind niet gezien voelde.

De man, die nu volwassen is, wordt uitgenodigd om uit te reiken naar zichzelf als kind. Hij erkent dat het kind er mag zijn en brengt hierdoor een proces van heling op gang.